Budget Recept: griekse burgers met zoete aardappelfriet

1
Budget Recept: griekse burgers met zoete aardappelfriet

Een van mijn hobbies is experimenteren​ in de keuken. De uitkomsten kunnen verschillen, de ene keer resulteert het in een heerlijk gerecht de andere keer in een grote fiasco. Aan de begin van de maand vind ik het nog wel eens leuk om vis met lekkere kruiden te grillen of een pasta met sappige biefstuk te maken. Aan het eind van de maand (of nouja tot de 25ste dan he, als stufi wordt gestort) zijn dat soort gerechten soms niet meer haalbaar. Dan ga ik voor lekkere en goedkope maaltijden. Mijn fiasco’s zal ik je besparen, maar de recepten die heel simpel en lekker zijn, die deel ik hier. De eerste maaltijd in deze reeks kan ik trouwens niet echt een recept noemen. Het is zo makkelijk dat het eerder budget inspiratie is, dan een budget recept:)

Dit broodje hamburger at ik voor het eerst bij een vriendin thuis.  Ik ben gek op de combinatie  feta, olijf, tomaat en komkommer en was dan ook gelijk verkocht. Bij dit recept vind ik Italiaanse bollen verreweg het lekkerst, omdat de oregano in de broodjes het net iets spannender maakt.

Voor 4 personen:

  • 4 hamburgers, Albert Heijn €2,73. Bij de Jumbo zijn ze ook prima, maar ik vind de van de Albert Heijn net iets lekkerder.
  • 4 Italiaanse bollen om af te bakken, Jumbo €1,45
  • 1 komkommer, Jumbo €0,59
  • Feta, saladekaas in olie, Jumbo €1,55
  • Grote tomaat, €0,30  Jumbo
  • Griekse yoghurt (10% vet) €0,39 Jumbo
  • Olijven €0,47 Jumbo
  • 3 grote (in totaal ongeveer 1,2 kilo) zoete aardappels €1,35 Lidl

-Uit de voorraadkast-

  • Knoflook
  • peper
  • Olijfolie 
  • Paprikapoeder (optioneel)
  • Mayonaise

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snij in lange dunne frietjes.  Op de website uitpaulineskeuken.nl las ik dat de frietjes wat minder slap worden als je ze zonder olie bakt. Ik heb gemerkt dat dit inderdaad het geval is, dus hussel ik alleen wat paprika-poeder en zout door de aardappels. Zet de frietjes in de oven. Na ongeveer 30 minuten zijn ze gaar.

Maak ondertussen het sausje. Mix de griekse yoghurt in een kommetje met een teentje knoflook, een beetje mayonaise, peper en zout. Snijd 4 plakjes van de tomaat en de rest in blokjes. Schaaf met een kaasschaaf plakjes van de komkommer. Als je ongeveer de helft er vanaf hebt geschaafd, snij je de rest van de komkommer in blokjes.

Doe de blokjes tomaat en komkommer in een schaaltje, voeg er wat witte kaasjes aan toe en wat olijven. Zet de oven op 220C, plaats de frietjes (die inmiddels bijna klaar zijn) op de onderste plek in de oven en de italiaanse bollen in het midden. Na ongeveer 6 minuten zijn de bollen goudbruin. 

Bak ondertussen de hamburgers in 7 minuten gaar.

Haal de broodjes en de frietjes uit de oven. Strooi wat zout over de frietjes. Snij de broodjes open, beleg met een laagje Yoghurtsaus en een plakje tomaat. Kruimel wat er wat feta over. Leg de burger erboven op en top het af met wat olijven en komkommer.

Mmm zo lékker en zo simpel! Vakantie op een broodje. Ook lekker voor tijdens de barbecue, met een salade of frietjes uit de frituur of Airfryer. In totaal was ik €8,78 kwijt. Maar €2,2 per persoon, prima budget maaltijd! 

LEAVE A REPLY